Ali Djan Khan

Het verhaal van Ali Djan Khan en zijn vriendengroep Ali’s Angels

| In 2011 verliet Ali Djan Khan (1988, Kandahar) huis en haard voor de Taliban. Hij streek na diverse AZC’s neer in Amsterdam, waar hij ging samenwonen en voor diverse bedrijven werkte. Toen ging het mis: Ali liep een hernia op, lag maanden in het ziekenhuis en scheidde van zijn vrouw. Ook liep zijn tijdelijke huurcontract af. Homies Foundation greep in. Gezocht: een groep vrienden die zich voor Ali zou willen inzetten. Zoals morele en praktische steun bieden, op weg helpen met het speuren naar werk en een huis, het bezoeken van instanties en het invullen van papieren in het doolhof der bureaucratie.


En zo maakten wij, negen vrouwen van diverse pluimage, kennis met deze sociale, vriendelijke, goedlachse en behulpvaardige man. Ali houdt van lezen, fietsen, voetbal, hardlopen, koken, yoga en fitness en is leergierig en nieuwsgierig, zoals naar nieuwe culturen en keukens. In diverse bijeenkomsten werd gezelligheid gecombineerd met praktische zaken, zoals het aanvragen van een WIA-uitkering en huur-, energie- en zorgtoeslag. Gezamenlijk werd gezocht naar een woning en ook ving een baantjesjacht aan.
Daarnaast kon (en kan) Ali altijd terecht op de groepsapp, getiteld Ali’s Angels. Die vertoont af en toe successtory’s: zo vond hij voor geruime tijd onderdak. Ook voerde hij menigmaal het Bike for Homies-peloton aan tijdens een zesdaagse fietstocht naar Parijs. ‘Onze’ Ali haalde zelfs de krant!

Hoe gaat het met Ali na één jaar? Kijk maar: