Catherine

Het verhaal van Catherine en vriendengroep van Rob van Vijfeijken

| Dit is Catherine Maame Ama ODuro – rechtsonder op de foto, die andere leuke mevrouw is Rita, die grijze man is Rob, en die andere grijze man Hein staat helaas niet op deze foto. Wij helpen met z’n drietjes Catherine uit Ghana, die grappig genoeg in Nederland geboren is maar met haar ouders terug naar Ghana ging, maar nu alweer 4 jaar terug in het land waar ze verliefd op was.
Ze heeft werk als schoonmaakster, een goede basis, maar wonen… van hot naar her – sterker nog: ze heeft een half jaar in haar auto gewoond (!). Leven vanuit een auto is natuurlijk tamelijk niet te doen voor een jonge vrouw. Gelukkig heeft ze nu een anti-kraak woning waardoor ze weer tijd heeft voor haar Grote droom!

Als klein meisje was haar droom om verloskundige te worden, en dat kan in Amsterdam maar is niet makkelijk. Als eerste moest ze haar Nederlands weer ophalen, lezen schrijven, allemaal belangrijk voor haar opleiding. Daarvoor hebben wij een (gratis) taalcursus weten te regelen die ze in Mei heeft afgrond. Vervolgens zijn we met haar uit gaan vogelen welke mogelijkheden er waren voor die studie. We hebben uiteindelijk een opleiding Kraamzorg op het MBO College-west in Amsterdam geregeld, waarbij ze meteen ook stage mocht lopen bij Procare kraamzorg. En jawel hoor, in haar eerste stage week mocht ze voor het eerst een heuse baby op de wereld zetten.


Catherine komt steeds dichter bij haar doel. Er zijn in Amsterdam en omgeving veel (zwangere) vrouwen uit Ghana en andere Afrikaanse landen. Ze spreekt de taal en Frans, Engels, en haar Nederlands is weer helemaal top. Catherine is een super vrolijke, krachtige vrouw, die met name door de warme hulp van Rita (vrouwen onder elkaar) haar droom werkelijkheid ziet worden. Het is een typisch geval van win win, voor haar maar ook voor de Nederlandse maatschappij die zit te springen om zorgpersoneel. Haar huidige werkgever was zo enthousiast over het Homies project dat hij maar liefst € 1.000,- heeft gedoneerd voor haar studie.

Het werkt als een sneeuwbal; Catherine blij, de Kraamzorg blij, en wij blij. Zo gaan we af en toe een hapje met haar eten, haar verjaardag vieren, een belletje… En het mooie is dat wij er als vriendengroep zelf ook wijzer van worden. Homie zijn is een mooie manier om iets goeds te doen, dicht bij huis hier in Nederland, waar het heel hard nodig is.

Ja, dromen komen soms uit. Haar eerste baby als kraamverzorgster in opleiding.

En dit is Catherine een jaar geleden toen ze nog in haar auto woonde. De VPRO heeft er een mooie korte docu van gemaakt. Link >