Veelgestelde vragen

Wat is jullie missie?

In ónze maatschappij hoort iedereen erbij vinden wij. Daarom is onze missie dakloosheid helemaal voor de volle 100% op te lossen. Wij geloven in onze Homies Methode, zeker omdat we inmiddels bewezen hebben dat het werkt. Gewone mensen zoals jij en ik die samen met een vriendengroep dak-, thuis- en hulplozen weer op de rit zetten. Een samenleving die er voor elkaar is. Zo simpel als dat.

Onze daklozenproblematiek is er een om serieus aan te pakken omdat het onze maatschappij onnodig ontregelt en de facto veel pijn en geld kost. Waar instanties hun best doen, de politiek nog geen oplossing heeft, werken wij samen met onze partners aan een meer humane methode; de Homies Methode, waarmee wij een appèl doen aan een al oude manier van menselijke hulp en samenwerking, als goede buren, als goede vrienden. Want ieder mens verdient een dak boven zijn hoofd, ieder mens hoort erbij, vinden wij. 

Wat is de Homies Methode?

Onze ‘Methode’ heeft 3 simpele maar ijzersterke pilaren: Vrienden. Talent. Meedoen. De Homies Methode is ontstaan toen we met een paar goede vrienden met onze eerste Homie Daniel aan de slag gingen. Dat was het ‘eureka’ moment want vele handen maken licht werk. Het was leuk, helemaal niet zwaar, het ging eigenlijk vanzelf. Zo zijn onze vriendengroepen onstaan, de belangrijkste pijler van onze Methode.

De 2e pijler gaat over iemands talent en passie, door doelgericht daarmee aan de slag te gaan wordt een dak-, thuis- of hulploze (zoals wij dat noemen) ook enthousiast, want schoonmaken kan iedereen.

De 3e pijler is ‘Meedoen’: een Homie mee op sleeptouw nemen, sociaal actief maken, binnen de vriendengroep maar ook juist daarbuiten. Want in onze maatschappij hoort iedereen erbij. Je vindt een uitgebreide uitleg hier Word een Homie.

Ik zou graag een Homies vriendengroep willen starten. Wat moet ik doen?

Geweldig dat je de uitdaging aangaat! Je zult ongetwijfeld al een paar vrienden van je benaderd of in gedachte hebben. Je kunt hier op de website veel informatie vinden over hoe het werk maar daarnaast leren we je graag kennen in een persoonlijk gesprek met onze kwartiermaker Femke Freling. Vul het formulier in op de pagina ‘Word een Homie’, en we nemen z.s.m. contact met je op.

Ik verleen een dienst waarmee ik Homies wil helpen. Wat moet ik doen?

Dank je wel! Meld je aan via het contactformulier: ‘Word een Homie’ en geef aan wat je dienst is. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Ik zou graag een inzamelingsactie starten. Hoe gaat dit in zijn werk?

Dat kan en is natuurlijk helemaal fantastisch. Hoe en wat doen we graag in overleg dus meld je aan via het contactformulier:’Word een Homie’.

Ik ken een dakloze die ik graag wil aandragen. Hoe doe ik dat?

Ja natuurlijk kan dat. Stuur je verhaal in het kort naar info@homiesfoundation.nl Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Helpen jullie alleen daklozen of ook andere mensen die in de knel zitten?

Zoals je wellicht hebt gelezen helpen wij dak-, thuis- en hulplozen. Vaak zijn mensen nog niet dakloos maar dreigt het wel te gebeuren. Mensen die direct hulp nodig hebben. Daarom werken wij samen met o.a. de Regenboog Groep om Homies te selecteren die in ons profiel passen. Onze vriendengroepen werken daardoor met dak- en thuislozen die economisch dakloos zijn en geen psychische of verslavingsproblematiek hebben. Voor de laatstgenoemden is professionele hulp nodig.

Wie zijn jullie partners?

Momenteel werken wij met een groeiend aantal partners waarvan de Regenboog Groep de belangrijkste is. Zij verzorgt de intake en trajectbegeleiding van onze Homies. GiveMe5 is de organisatie die door heel Nederland tijdelijke opvang in hotels verzorgt. Gerose helpt met e.v.t. werk in de bouw en vastgoed sector en natuurlijk Randstad om Homies zo snel mogelijk aan het werk te zetten. Wil jij heel toevallig ook partner worden met een dienst of service: vul dan het contactformulier in of mail ons naar info@homiesfoundation.nl

Hebben jullie een Anbi status?

Een Anbi satus krijg je niet zomaar. Het goede nieuws is dat wij hem inmiddels sinds maart 2022 hebben en daar zijn wij heel trots op.

Hoe weet ik of mijn donatie goed terecht komt?

Elke donatie komt direct terecht bij het fonds voor onze Homies. Donaties worden gebruikt voor het bijspringen in de kosten voor (tijdelijke) housing, studies, medische hulp en andere praktische zaken. Daarnaast wordt elke donatie vermeld en geadministreerd in een overzicht dat op te vragen is bij onze penningmeester Thomas Mittendorff: thomas@homiesfoundation.nl

Werkwijze Homies

Hoe gaat een vriendengroep van start?

Zodra jij je- alleen of al meteen met een groep vrienden aangemeld hebt- hebben wij contact via telefoon of videocall om het proces door te nemen. We hebben alle praktische zaken in een Homies-intake document voor je. Daarna gaan we in overleg met de Regenboog Groep kijken welke Homie bij jullie zou kunnen passen. Is er een match dan gaan jullie zelf een eerste kennismaking regelen, thuis bij een van jullie werkt het beste: gezellig leuk en laagdrempelig. Vervolgens maak je de balans op; waar staat de Homie, wat is er mis, wat heeft ‘ie nodig, waar moet je beginnen, wat is zijn of haar talent – want daar ligt vaak de oplossing voor alle problemen. Zo breng je alle  problemen en de uitdagingen in kaart, en dan… begin je bij het begin. Wij als organisatie ondersteunen jullie daarbij. Onze Homies-coördinator Femke Freling femke@homiesfoundation.nl is altijd bereikbaar mocht je gaandeweg vragen hebben. 

Hoe groot moet een vriendengroep zijn?

Met vrienden samen een Homie begeleiden is leuk. Met een aantal vrienden aan tafel werkt het ook sneller en beter. Soms volstaat een groep van 3, soms meer – naar gelang het jullie leuk lijkt, en soms kan één vriend of vriendin al voldoende zijn. In de praktijk blijkt een vriendengroep zich uit te breiden omdat je in je netwerk iemand inschakelt die goed is in iets waar je zelf geen sjoege van hebt. Kortom er is geen gouden regel, zie het vooral als een mooie reis, samen met je vrienden. 

Ik wil wel helpen maar ben alleen. Kan ik alsnog helpen?

Jazeker! Soms kan één vriend of vriendin al genoeg zijn om één Homie op de rit te zetten. Daarnaast kunnen we je ook helpen te koppelen aan andere mensen die zich aandienen. Dus laat je horen, en wees welkom.

Wordt er verwacht zelf ook geld te betalen?

Als er geld nodig is om een Homie weer op de rit te zetten zijn er een aantal mogelijkheden: er zijn subsidies, er zijn gemeentelijke potjes waar we je bij kunnen helpen, wij hebben zelf natuurlijk ons eigen fonds, en wanneer je zelf iets wilt bijdragen dan kan dat door bijvoorbeeld met ‘de pet’ rond te gaan bij jullie eigen vrienden en netwerk. De ervaring leert dat we er altijd uitkomen! 

Zijn alle Homies altijd dakloos en wordt er altijd verwacht dat vrienden woonruimte regelen?

Aan het begrip dak-, en thuislozen hebben wij ‘hulplozen’ toegevoegd. Want vaak zijn dak- en thuislozen niet per se dakloos, maar dreigen het wel te worden. Daarom grijpen wij het liefst snel in. In samenwerking met de Regenboog Groep, GiveMe5 en andere instanties kunnen we snel schakelen maar de ervaring leert dat een vriendengroep vaak ook via-via mensen kennen die kunnen helpen. Mocht je ergens een ingang hebben of die in het proces vinden dan kun je ons daar misschien weer mee helpen voor andere Homies. Homies helpen Homies, ook hier.

Hoe lang duurt een Homies traject?

In principe gaan we uit van één jaar. Sommigen zijn al geholpen met een duwtje in de rug en zijn binnen drie maanden alweer op de rit. Bij een andere zal het langer duren. Het hangt erg af van welke uitdagingen de Homie heeft. 

Hoe ziet een samenstelling van een vriendengroep eruit?

Het begint in de regel met één persoon die zich geroepen voelt een dak- of thuisloze te helpen. Omdat vele handen licht werk maken weet je altijd wel iemand in jouw vriendengroep te enthousiasmeren en dan nog één en misschien nog één en zo gaat het balletje rollen. In de praktijk ken je wellicht nóg meer mensen in jouw ‘netwerk’ die van pas kunnen komen, dan groeit een vriendengroep organisch. Iemand moet de leiding en het overzicht houden, die noemen wij de Captain, hoe jullie onderling de taken verdelen is aan jullie. Voor bedrijven die een Homie vriendengroep beginnen geldt het zelfde; één iemand neemt de leiding en houdt het vaandel hoog.  

Hoe meld ik mijn vriendengroep aan? Iedereen apart of als groep?

Degene die de Captain van de vriendengroep wordt, meldt zich aan in het ‘Word een Homie formulier’. In de voortgang van het traject is het wel prettig voor onze Foundation om een overzicht te hebben van alle vrienden in de groep. Alle namen en emailadressen registreren we om onze updates en nieuwsbrieven te delen. 

Hoe verloopt de communicatie tussen de vriendengroepen en Homies?

De Captain bewaakt de grote lijnen en is het voornaamste aanspreekpunt van de groep. In de praktijk zal zo nu en dan naar gelang het onderwerp dat gefixeerd moet worden ook direct met een andere Homie onderling contact zijn. Wij adviseren wel om onderling elkaar op de hoogte te blijven houden van alles wat er loopt, want samen weet je meer en kan je sneller schakelen.

Hoe gaat het contact van vriendengroepen tussen de instanties die binnen Homies vallen?

Antwoord hierop komt asap.

Hoeveel contactmomenten zijn er per week met de dakloze?

Het is van belang dat je als vriendengroep vooral in het begin even flink aan de slag gaat; een plan moet stapsgewijs uitgevoerd worden, je begint bij het begin en dan loopt alles vanzelf daarna. In de eerste maand is het verstandig om 1 x per week een live meeting te hebben met elkaar. Daarna moet je wel alert en actief blijven om de Homie ook zelf er van te doordringen dat het niet vanzelf gaat, dus ook hij of zij moet er zin in hebben en naders zin maken! In het vervolg van het traject wijst zich alles vanzelf, als het loopt loopt het. De contactmomenten zullen dan ook vaker telefonisch of per mail verlopen. Maar je moet altijd een vinger aan de pols houden, én het is ook super leuk omdat je resultaten boekt. 

Hoe komen vriendengroepen aan geld voor hulp?

De Homie Foundation heeft een pot waaruit we i.o.m. elkaar kijken wat nodig en redelijk is. Daarnaast kunnen ook jullie zelf gelden aanwenden door subsidies aan te vragen voor een studie o.i.d. Wij kunnen je daar bij helpen en adviseren. In onze ‘Contact pagina’ kunnen jullie straks ook FAQ’s, tips en adressen vinden.

Heeft de Homies Foundation contacten waar wij gebruik van kunnen maken?

Niet alleen geld is belangrijk maar zeker ook handige adressen voor hulp zoals tandartsen, zorg, sport en spel dan wel sportscholen, een uitje uit naar de bioscoop. Ook deze adressen vind je in onze contactpagina waar jullie een log-in van krijgen.

Hoeveel mensen hebben jullie al geholpen, en waar kan ik dat teruglezen?

In ons eerste jaar hebben we 10 Homies met een meer dan bevredigend resultaat geholpen. Deze ervaringen zijn te lezen onder het kopje ‘Homies’ 10 verhalen en een aantal leuke interview-filmpjes die je een goed idee geven hoe tof het is om een Homie te zijn. Met deze ervaring zijn we inmiddels met een nieuwe groep Homies aan de slag, en willen opschalen naar 100 dit jaar. 

Diensten

Hoe kan ik mijn dienst aanbieden?

Wat wil je aanbieden, waar denk je ons mee te kunnen helpen? Dat kan van alles zijn, dus voel je vrij om jouw aanbod te delen met ons in het ‘Word een Homie formulier’. Verras ons en we nemen contact met je op!

Hoe weet ik of mijn dienst relevant is?

Ben je advocaat, tandarts, schuldhulpbemiddelaar, sportleraar, ben je de baas van een bioscoop, of opzichter in Artis, alles wat een dakloze fijn zou vinden of echt goed kan gebruiken is welkom.

Hoe weten jullie of iemand wel vakkundig/professioneel is?

Antwoord hierop komt asap. Hier verander je de tekst – groen vinkje als je klaar bent >

Ik wil wel diensten aanbieden maar dan zou ik graag promotie willen in ruil. Kan dat?

Antwoord hierop komt asap.

Kan ik ook tegen korting diensten aanbieden?

Antwoord hierop komt asap.

Ik wil maximaal een aantal uur inzetten, kan dat?

Antwoord hierop komt asap.

Geldt er een minimum aantal uur of keer dat ik ingezet word?

Antwoord hierop komt asap.

Kan ik ook goederen beschikbaar stellen?

Antwoord hierop komt asap.

Mijn dienst wordt al aangeboden. Ben ik wel van toegevoegde waarde?

Antwoord hierop komt asap.

Zijn er speciale vaardigheden vereist om te werken met daklozen als service Homie?

Antwoord hierop komt asap.

Homies for Companies

Wat is Homies for Companies?

Steeds meer bedrijven willen maatschappelijk verantwoord bezig zijn, iets wezenlijks bijdragen aan, iets goeds doen voor. Als bedrijf kan je ons financieel steunen, maar je kan ook een Homie ‘adopteren’ – zelf actief een Homie begelijden en weer op de rit zetten. Een mooie uitdaging, een warm welkom, want wij komen graag bij je langs op een bedrijfsfeest om ons verhaal te doen. 

Waar schrijf ik me als bedrijf in?

Antwoord hierop komt asap.

Hoe word ik Homies partner?

Antwoord hierop komt asap.

Zit ik na een event ergens aan vast?

Antwoord hierop komt asap.

Kan ik een zelf een inzamelactie opzetten?

Antwoord hierop komt asap.

Donaties

Hebben jullie een ANBI status?

Jazeker. En daar zijn we trots op, want een Anbi status krijg je niet zomaar.

Kan ik het bedrag zelf bepalen?

Doneren is iets heel persoonlijks, dus doneer wat voor jou goed voelt. Mocht je alsnog vragen hierover hebben staat het je altijd vrij om contact met ons op te nemen via een mailtje naar info@homiesfoundation.nl we nemen dan zo snel als mogelijk contact met je op. Geef ook even aan in je email of je eventueel teruggebeld wilt worden.

Kan je ook bijvoorbeeld maandelijks een vaste donatie doen?

Antwoord hierop komt zsm.

Ik wil graag onze donatie publiekelijk maken, kan dat?

Antwoord hierop komt asap.

Wat gebeurt er met een donatie, kan ik daar inzicht in krijgen?

Antwoord hierop komt asap.

Hoeveel mensen hebben jullie al geholpen, en waar kan ik dat teruglezen?

Antwoord hierop komt asap.

Wie houdt er toezicht op de donaties, en hoe worden wij hierover geïnformeerd?

Antwoord hierop komt asap.

Kunnen wij als bedrijf ook een factuur ontvangen?

Antwoord hierop komt asap.

Hoe transparant is jullie werkwijze?

Antwoord hierop komt asap.

Wat als de doelen niet bereikt worden, wat gebeurt er dan met het geld?

Antwoord hierop komt asap.

Wat gebeurt er met de donaties, als de stichting niet verder gaat?

Antwoord hierop komt asap.

Hebben jullie een beleid dat ervoor zorgt dat niemand ervandoor gaat met de donaties?

Antwoord hierop komt asap.

Fondsen

Wie moeten wij benaderen als wij als fonds met Homies willen werken?

Fondsen die de Homies Foundation in hun programma vinden passen zijn meer dan welkom. In dit geval zou u direct contact op kunnen nemen met onze penning meester Thomas Mitterdorff: thomas@homiesfoundation.nl of onze voorzitter Stevie Horsey: stevie@homiesfoundation.nl

Opereren jullie lokaal of ook Nationaal?

Nationaal. Onze eerste lichting Homies kwamen voornamelijk uit en rond Amsterdam. Momenteel groeien we door naar andere steden, met als doel om heel Nederland te bestrijken.

Hebben jullie een jaarplan met financiële prospectus?

Antwoord hierop komt asap.

Waar zien jullie jezelf in het sociale landelijke spectrum?

Antwoord hierop komt asap.

Hebben jullie ook internationale ambities?

Antwoord hierop komt asap.

Kunnen wij als fonds verlener jullie ook met andere diensten helpen?

Antwoord hierop komt asap.